Látogatóink  

Jelenleg 6 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

   

Keresés  


   

2022. augusztus 20.

Augusztus 20-a a katolikus egyház fővédőszentjének, I. Istvánnak és a hozzá kapcsolódó államalapításnak valamint a kenyéráldásnak is az ünnepe.

nemzeti ünnep

A hagyomány szerint az aratás után Szent István-napra sütötték az új búzából készült első kenyeret. Az augusztus 20-ai ünnep kihagyhatatlan része a kenyéráldás. A nemzeti színű szalaggal átkötött, frissen sütött kenyeret először ünnepélyesen megszentelik, majd felszelik és végül szétosztják a darabjait.

Bővebben...

Veni Sancte 2022

 Kezdődik a tanév!

2022. 09.01. Becsengettek! Borongós, esős idő köszöntött be a 2022/23-as tanév 1. napjára.

Reggel közös tanévnyitó szentmisével indult a nap, melyen István atya gondolataival hangolódtunk az új feladatokra, kihívásokra.

Veni Sancte

Bővebben...

Mária napi szentmise 2022

Régi hagyomány Akasztón Szűz Mária születésnapjának megünneplése szeptember 8-án a Mária napi búcsú keretében. Ilyenkor az ünnepi szentmise a Szűzanyáról való megemlékezés jegyében zajlik.

Mária napi szentmise

Bővebben...

Táskaszentelés 2022

Minden kisgyermek életében fontos fordulópont az, amikor iskolás lesz. A játékos óvodás évek után már a nehezebb tudományok világába kell bekapcsolódniuk, megtanulni írni, olvasni, számolni. Hogy minél sikeresebben vegyék első osztályos tanulóink az akadályokat, a táskaszentelő szentmise keretében Kiss István atya megáldotta az iskolás felszerelésüket, különösen a legnehezebb tanulnivalókat tartalmazó könyveket.

Táskaszentelés

Bővebben...

Őszi kirándulás 2022

Alsó tagozat

Szeptember 23-án, pénteken tartottuk meg hagyományos őszi kirándulásunkat. Felkerekedett az alsó és a felső tagozat és bejárta a falu nevezetes vállalkozásait, állattartóit, borászatát, csárdáját, kutyaiskoláját.

Őszi kirándulás

Bővebben...

Terményáldás 2022

Megérkezett az ősz, október első vasárnapján ( 2022.10.02. ) történik a termények megáldása. Beértek a gyümölcsök, a zöldségek. A hívő magyar nép ezer éven keresztül mélyen átérezte, hogy minden jó az Istentől származik, és mindenért neki tartozunk hálával.

Isten legnagyobb ajándéka a föld termése, a gyümölcsök, és a mindennapi kenyér amelyért nap, mint nap a Mi Atyánkban imádkozunk.

Terményáldás

Bővebben...

Érseki szentmise 2022

2022.10.22-én iskolánk fenntartója dr. Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti érsek atya látogatott hozzánk.

Érsek atya ünnepi szentmisét mutatott be számunkra, melynek keretében Pálfi Pétert lektorrá avatta, az ünnepi misén iskolánk diákjai, pedagógusai, dolgozói is részt vettek.

 Érseki szentmise

Bővebben...

2022.október 23.

Megemlékezés 1956 eseményeiről

2022. október 23-án délelőtt a Templomkertben emlékeztünk meg az 1956-os forradalomról és az azt követő rövid, hősies szabadságharcról.

ünnepi megemlékezés

A mai gyerekeknek már természetes dolog, hogy október 23-a nemzeti ünnep. De miért lett ez a nap március 15-e mellett a legnagyobb nemzeti ünnepünk? Mindkettőhöz egy forradalom kitörése kapcsolódik, s mindkét forradalom szabadságharccá nőtt.

Bővebben...

2022. november 11.

Márton nap

„Bizony mondom nektek, amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek.” (Mt 25,40)

November 11-én megemlékeztünk Szent Márton püspökről. A délutáni szentmisén a 3.a osztályos tanulók elevenítették fel Szent Márton legendáját: Márton, római katonaként, az úton találkozott egy koldussal, kinek köpenye felét odaadta, hogy ne fázzon. Álmában megjelent neki Jézus, vállán a fél köpennyel és meghívta, hogy legyen Krisztus katonája. Márton megkeresztelkedett, otthagyta a hadsereget és misszionárius lett.

Márton nap

Az emberek püspöknek szerették volna választani, de ő a libák közé bújt. Azok hangos gágogásukkal elárulták őt. Végül püspök lett.

Bővebben...

Szavalóverseny iskolai forduló 2022

Az akasztói Kunszt József Katolikus Általános Iskola 2022. november 14-én rendezte meg Kiss Benedek nevével fémjelzett helyi szavalóversenyét. Ezen a szép novemberi napon verskedvelő gyermekek töltötték meg falunk könyvtárát, mely méltó helyszíne volt a vers ünnepének.

Versmondó délutánunk kiváló alkalomként szolgált arra, hogy megemlékezzünk a magyar költészet egyik legjelentősebb alakja, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójáról.

Helyi szavalóverseny

Bővebben...

   
© Akasztói Általános Iskola