Látogatóink  

Jelenleg 51 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

   

Keresés  


   

Körzeti szavalóverseny 2016

Körzeti szavalóverseny

2016. december 16-án tartottuk a már hagyományosnak számító Kiss Benedek költő és műfordítóról elnevezett körzeti szavalóversenyünket. Ez a verseny rendkívüli volt, nemcsak azért, mert ez volt a 25. jubileumi versenyünk, hanem azért is, mert elfogadta meghívásunkat az idei évben 80. szülinapját ünneplő Buda Ferenc Kossuth-díjas költő, aki elvállalta a zsűrielnöki tisztet.

Munkáját segítette Réthey Prikkel Miklós, aki tanárként került Akasztóra és mint jó szőlővessző, itt eresztett gyökeret, a faluház igazgatójaként éveken át tevékenykedett és teljesedett ki néprajzkutató munkájában, valamint Turán Istvánné, aki a kiskőrösi városi könyvtár igazgatója.

Körzeti szavalóverseny

A tavalyi évben azzal, hogy beléptünk a katolikus iskolák nagy családjába már nemcsak a szomszédos települések növedékei látogattak el hozzánk, de még sosem jelentkeztek ilyen szép számmal, mint erre a versenyre. 14 alsós, 17 felsős vállalkozott arra, hogy feltámasztja a verseket papírsírjaiból.

Körzeti szavalóverseny

A Kossuth-díjas költő bemutatása után Pál Jánosné kolléganőm szavalta el Isten szalmaszálán című költeményét. Majd a névadó Kiss Benedek Élettöredékek című esszéjéből szemezgetve idéztem fel a költő akasztói élményeit és Kuti Lilien 6. osztályos tanuló adta elő Három versike falumba szavalóversenyre; magam helyett című írását.

Körzeti szavalóverseny

Körzeti szavalóverseny

Körzeti szavalóverseny

Körzeti szavalóverseny

A hangulatos bevezető után az alsósok kezdték a versenyt, Markó Béla: Milyen legyen az új esztendő? című kötelező versével. A kötelező vers után a szabadon választott költemények előadása következett, miután a zsűri elvonult értékelni.

Körzeti szavalóverseny

A szünetben pogácsával, gyümölcsökkel kínáltuk vendégeinket.

Körzeti szavalóverseny

A felsősök József Attila: Tél című versét kapták kötelező feladatnak és ezután adták elő saját választásukat.

Körzeti szavalóverseny

A zsűri hosszasan tanácskozott, de megszületett a végeredmény.

Az alsósok versenyét Szöllősi Noé 4. osztályos tanuló, a hartai Ráday Pál Általános Iskola tanulója nyerte, aki Romhányi József: Interjú a farkassal versét szavalta.

Körzeti szavalóverseny

II. helyezett László Tímea Boglárka 3. osztályos tanuló lett, a kiskőrösi Bem József Általános Iskola diákja Rónay György: Hazudós meséjét adta elő.

Körzeti szavalóverseny

A III. helyet Pecznyik Petra 3.b osztályos, iskolánk tanulója kapta, aki szintén Romhányi József: Interjú a farkassal című versét mondta el.

Körzeti szavalóverseny

Külön díjat kapott Gúti Bálint 4. osztályos a sükösdi Magyarok Nagyasszonya Katolikus Általános Iskola növendéke Tamkó Sirató Károly: Kattentottáját mondta el.

Körzeti szavalóverseny

A felsősöknél I. helyezett Pásztor Kata 8. osztályos tanuló, a keceli II. János Pál Katolikus Általános Iskola tanulója Karinthy Frigyes: Nem mondhatom el senkinek című versét adta elő.

Körzeti szavalóverseny

II. helyezett Csanádi Helga 7. osztályos a kiskőrösi Petőfi Sándor Gimnázium tanulója Juhász Gyula: Milyen volt..-ját mondta el.

Körzeti szavalóverseny

III. helyezett Péli Melinda 7. osztályos II. János Pál Katolikus Általános Iskola tázlári tagozatának tanulója Arany János: Én vagyok az anyám átka című versét adta elő.

Körzeti szavalóverseny

Külön díjas Rakonczay Rebeka 6. osztályos  a Soltszentimrei Általános Iskola diákja Vesztergom Andrea: Csakazértis kis legény című versével.

Körzeti szavalóverseny

A győztesek jutalomkönyvét Buda Ferenc Kossuth-díjas költő adta át és értékelte a diákok teljesítményét, megköszönve a gyerekek felkészülését, a bátor kiállásukat, ahogyan tolmácsolták a költők üzenetét, a remek előadásokkal megtalálták a versben a mondanivalót, csupán azt az egyet hiányolta, hogy a névadótól csak egyetlen verset választottak.

Körzeti szavalóverseny

A győztesek ajándékba kapták még Réthey Prikkel Miklós: Akasztó Döbrögec munkáját, községünk önkormányzatának ajándékát.

A versenyről senki nem távozott üres kézzel, hisz valamennyi versmondó kapott emléklapot és ajándékot, melyet Solti Kálmán igazgató úrtól vehettek át, amelyeket a könyvtár munkatársai készítettek Feketéné Csatai Bernadette vezetésével.

Körzeti szavalóverseny

"A jó vers élőlény...

végső tartalma vagy formája nincs,

csal él és éltet"

Weöres Sándor

Köszönjük, hogy itt lehettünk!

Endrődiné Turú Erzsébet

szervező

A szavalóverseny képei ide kattintva letölthetőek!

 

   
© Akasztói Általános Iskola