Látogatóink  

Jelenleg 3 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

   

Keresés  


   

Hauber Béla Természetismereti Emlékverseny

Hauber Béla Természetismereti emlékverseny“Amikor egy falevél lehull a fáról, vajon úgy érzi-e, hogy legyőzte a hideg? A fa azt mondja a levélnek: Ez az élet körforgása. Talán azt hiszed, hogy meghalsz, de valójában bennem élsz tovább. Neked köszönhetem, hogy élek, hiszen általad lélegeztem. Azt is neked köszönhetem, hogy szerettek, mert árnyékot tudtam adni a fáradt vándornak. Mi egyek vagyunk."

(P. Coelho.)

A madarak és fák napja alkalmából, a Dunatáj Természet és Környezetvédelmi Közalapítvány és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Hartai Munkacsoportja által, 2013. május 11-én megrendezett Hauber Béla Természetismereti Emlékversenyen iskolánk első alkalommal vett részt.

A „Fakopáncsok” csapat tagjai Nagy István (6.a), Petróczky Bianka (7.a) és Tóth Marcell (7.b) voltak.

A verseny során változatos és érdekes feladatokat kellett megoldaniuk a csapatoknak, többek között például madarak, hüllők, rovarok felismerése, madárhangok felismerése, villámkérdések, tesztfeladatok. Utolsó megmérettetésként egy terepgyakorlatra került sor, ahol a látott növényeket és a hallott madárhangokat kellett megnevezni.

Csapatunk ötödik helyezést ért el a természetismereti versenyen.

A felkészülő diákok munkáját, lelkesedését és kitartását ezúton is szeretném megköszönni.

Mindannyian naponta hallunk madárhangokat és elmegyünk növények mellett, amiknek még a nevét sem tudjuk, talán észre sem veszünk a fűben élő rovarokat és többször nézünk lefelé, mint fölfelé. Csodákra várunk és megnyugvást keresünk, ami sokszor csak azon múlik mire figyelünk, merre nézünk és kinyitjuk-e közben a szemünket és a fülünket, vagy inkább engedve egy civilizációs betegségnek, tetteinkben és gondolatainkban megbénítva várjuk, ami jár nekünk, mert megérdemeljük. 

A ma már egyre inkább kiszolgáltatott természetnek, a védelemre szoruló állatoknak és növényeknek éber, tenni akaró, megfelelő tudással, bátor alázattal és olyan gondolkodás-illetve látásmóddal rendelkező fiatalokra van szüksége, mint amilyenek Ti is vagytok, akik indultatok ezen a versenyen.

Bár dobogós helyezést az idén nem sikerült elérnünk, de úgy gondolom, hogy a szemlélet, az erdő és a madarak szeretete  olyan kincsek és értékek bennetek, melyek az idő előrehaladtával csak gyarapodni fognak és mind a Ti, mind a közvetlen környezetetek hasznára válnak majd. Őszintén kívánom, hogy így legyen.

“Csodálatos, mit művelhet egyetlen napsugár az emberi lélekkel.”

(Dosztojevszkij)

Bondár Mónika

felkészítő tanár

   
© Akasztói Általános Iskola