Látogatóink  

Jelenleg 7 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

   

Keresés  


   

Keresztút 2018

Hagyományként élt az is, hogy a Boldogságos Szűz felkereste Fia szenvedésének helyeit annak mennybemenetele után. Később emlékkápolnákat is létesítettek az útvonal főbb helyszínein. A ferences atyák vezetésével már a tizennegyedik századtól zarándokok látogatták, bár azok az állomások nem voltak teljesen azonosak a maiakkal. Európában elsőként olasz területeken imádkozták a stációkat. Szabadtéren a németek állítottak föl először a 15. században - hét állomással. A tizennégy stációs forma Betlehemben 1518-tól honosodott meg. Az Itália apostolának nevezett Port Maurizio-i Szent Lénárd népmissziójának köszönhetően kontinensünkön a tizennyolcadik században terjedt el a tizennégy állomásos forma. Őt a keresztút prédikátorának nevezték el. Húsz év alatt - 1731 és 1751 között - 572 keresztutat állított föl. Az állomások számát, a keresztút felállításának helyét, körülményeit és az ájtatosság módját XII. Kelemen pápa szabályozta és egységesítette 1731-ben kiadott rendeletében.
Így egyre több helyen idézte fel, és véste lelkébe minden kor embere Jézus tanácsát: "Aki követni akar, tagadja meg magát, vegye fel keresztjét mindennap, és úgy kövessen engem".

A keresztúti ájtatosság egy elmélkedő imádság, amelyben a hívők- egyedül vagy közösségben - fölidézik Jézus keresztútjának történéseit. Imádkozható kötött szövegekkel, de saját szavainkkal is. Sajátos napja a péntek, különösen nagyböjtben, de más napokon is végezhető. Ajánlott rá lelkiismeretvizsgálattal és a bánat felindításával felkészülni.

Elcsendesedünk, életünkre tekintünk, és együtt érzünk a szenvedő Jézussal, valamint mindazokkal, akik vele együtt szenvednek, és erőt merítünk keresztjeink hordozásához. Életünk minden gondjával és örömével Jézus után indulunk...

A gyermekek részvételével nagykedden, mi is elimádkoztuk a templomban a gyerekek részére írt keresztúti imádságot és az egyes eseményeket megjelenítő festmények (stáció-képek) előtt elmélkedtünk. Így készültünk a kereszténység legnagyobb hit-titkának - Jézus kereszthalála, feltámadása és a mi megváltásunk - megünneplésére.

Keresztút 2018

Keresztút 2018

Keresztút 2018

Keresztút 2018

Keresztút 2018

Keresztút 2018

Keresztút 2018

Keresztút 2018

Keresztút 2018

Keresztút 2018

Keresztút 2018

Keresztút 2018

Keresztút 2018

Keresztút 2018

Keresztút 2018

Keresztút 2018

Keresztút 2018

A képek ide kattintva megtekinthetőek!

 

   
© Akasztói Általános Iskola