Látogatóink  

Jelenleg 11 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

   

Keresés  


   

Tanulmányi kirándulás - 2. nap

2015. április 28., kedd

A kiadós reggeli elfogyasztása után megismerkedtünk Kalotaszentkirály néhány látnivalójával. A település a Kalota-patak partján, 600 méter tengerszint feletti magasságban, Bánffyhunyadtól 5 km-re fekszik. A honfoglaláskor a Kalota nemzetség telepedett le itt, melyről a patakot elnevezték. A Szentkirály nevet István király szentté avatása (1083) után vette fel, a Kalota előnevet pedig a patakról kapta. A faluban először vendéglátónk, Vincze Kecskés István tájházát néztük meg, amely bemutatta a régi használati és berendezési tárgyak mellett a viseleteket is. Innen a református templomba mentünk.

A kőépület a XIII. században épült, majd az idők folyamán többször is helyreállították. A tornyot 1762-ben építették az épülethez. A templom mennyezete 1848-ban leégett, újjáépítéskor csupán fehérre meszelték. A mostani kazettás mennyezet 1994-ben készült. A 220 kazettát kalotaszegi motívumokkal díszítve festették. Megnéztük a templom kertjében található Mátyás-harangot, majd elsétáltunk a Kalota partján található Ady-emlékműhöz. Ezt annak emlékére állították fel, hogy a költő gyakran időzött itt. Az emlékműnél felolvastuk Ady Endre A Kalota partján című versét.

Kalotaszentkirályról Kolozsvárra indultunk tovább. A hajdani gazdagsága miatt „kincsesnek” mondott Kolozsvár az Erdélyi-medence és az Erdélyi-középhegység közötti területen fekszik. Erdély legrégebbi és Románia egyik legnagyobb városa, Kolozs megye székhelye. Az emberi település nyomai a kőkorszakig követhetők vissza. Az ókorban a Római Birodalom része volt, hét és fél évszázaddal később Szent István a kolozsmonostori várispánság székhelyévé tette. Kolozsvárott született 1440-ben Mátyás király. A város Erdély legjelentősebb egyetemi, művelődési, tudományos központja. Kolozsvár óvárosában felsorolhatatlanul sok középkori és újkori műemlék, értékes épület van. Először a főteret uraló Szent Mihály- plébániatemplomot néztük meg, amely a XIV-XVI. században épült kezdetben gótikus, majd reneszánsz stílusban. A templom előtt áll Mátyás király monumentális lovas szobra, Fadrusz János alkotása. A szoborcsoportot, amelynek tervrajza a párizsi világkiállításon aranyérmet nyert, 1902-ben avatták fel. Mátyás király mellett a hagyomány szerint Magyar Balázs hadvezér, Kinizsi Pál temesi bán, Szapolyai János nádor és Báthori István Erdély fejedelme látható. A templom mellett áll Márton Áron római katolikus püspök szobra, aki 1944. május 18-án szentbeszédében megdöbbenését fejezte ki a zsidóellenes intézkedések miatt. A főtéren megnéztük a Bánffy-palotát, majd a főtérből nyíló egyik kis utcában Mátyás király szülőházát látogattuk meg. Innen a ferencesek templomába mentünk, ahol éppen misét tartottak. A középkori városfalból több részlet is megmaradt, ezek egyike a Szabók-bástyája, amely mellett mi is elmentünk. A volt minorita templom előtt áll Sárkányölő Szent György lovas szobrának másolata. (Az eredetit Nagy Lajos király megrendelésére készítette Kolozsvári Márton és György, ez a prágai várban áll 1373 óta.) Ebben az utcában található a Babes-Bolyai Tudományegyetem központi épülettömbje is. Nagyon közel van ide a Házsongárdi temető, amelyet az 1585-ös pestisjárvány idején nyitottak meg, s ettől kezdve a lakosság felekezeti hovatartozás nélkül ide temetkezett. A temető első rendezésére 1885-ben került sor, ekkor parkosították is. A XVII. századtól egyre inkább az erdélyi szellemi és művészeti élet legnagyobbjainak, valamint a nemesi családoknak a temetkezési helyévé vált. Sétánk során mi is sok híres személy síremlékét fedeztük fel.

A kolozsvári városnézés után Tordára indultunk. Torda Kolozs megye második legnagyobb városa. A honfoglalás után az egyik első erdélyi várat itt építették fel, abból a célból, hogy a tordai sóbányát és hadiutat védelmezze. Az erdélyi települések közül az elsők között említik az írott források: az 1075. évi dokumentum szól a várról és a sóbányáról. A bánya a XVII. századtól 1932-ig működött. Az 1990-es évek eleje óta látogatható turisztikai nevezetesség. Levegője jótékony hatású a légúti betegségekben szenvedők számára. A bánya lenyűgöző föld alatti világában játszótér működik, amit ki is próbáltunk. Lehetett volna csónakázni is, de erre nem vállalkoztunk, mert a tó 8 méteres mélységét ijesztőnek találtuk.

Torda óvárosában a főtér két végén egy-egy templom áll. Először a katolikus templomot kerestük fel, mely 1500 körül épült gótikus stílusban, de a későbbi átalakítások nyomán még barokk és más vonásokkal is gazdagodott. A templom több országgyűlésnek adott otthont, köztük a nevezetes 1568. évinek, amely az erdélyi vallásszabadság ügyében döntött. A tér másik vége közelében van a református templom, melyet védelmi célból közfallal kerítettek be. Ez is gótikus stílusú, tornya később épült.

Torda után Torockóra indultunk, ahol a kirándulásunk hátra lévő napjain a szállásunk volt. A település a Székelykő tövén épült. A Székelykő 1130 méter magas, háromcsúcsú sziklabérc. Az egyik csúcsán épült a székely vár. Helyi mondás szerint Torockón kétszer kel fel a nap, mert először feltűnik az égen, majd a szikla eltakarja, és később újból felkel, előtűnve a szikla mögül. Miután az Ágota vendégházban elhelyeztük a csomagjainkat, tettünk egy sétát a faluban. Megnéztük a falu jellegzetes házait, amelyeket az 1870-es tűzvész után építettek, és nagy részük szinte változtatás nélkül fennmaradt, majd felkerestük az egyetlen meglévő vízimalmot. Ez a Kárpát-medence legkorábbi felülcsapós patakmalma, egy igazi építészettörténeti ritkaság. A malomba bejutva láthattuk, hogy a gerendájára az 1723-as évszám, valamint a hajdani tulajdonos neve, Toroczkai Klára van rávésve. A malomépület három helyiségből áll: a malomszerkezetnek helyet adó malomházból, a molnárházból és az épület tengelyére merőlegesen épített pincéből. A tulajdonos kérésünkre elindította a szerkezetet, megnézhettük a kis utcán a vízimalom kerekét is működés közben. A szállásunkra visszatérve elfogyasztottuk a finom vacsorát, majd mindenki a szobájába ment, ahol lefekvésig az élményeket idéztük fel.

Tanulmányi kirándulás

Tanulmányi kirándulás

Tanulmányi kirándulás

Tanulmányi kirándulás

Tanulmányi kirándulás

Tanulmányi kirándulás

Tanulmányi kirándulás

Tanulmányi kirándulás

Tanulmányi kirándulás

Tanulmányi kirándulás

Tanulmányi kirándulás

Tanulmányi kirándulás

Tanulmányi kirándulás

Tanulmányi kirándulás

   
© Akasztói Általános Iskola