Látogatóink  

Jelenleg 70 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

   

Keresés  


   

Levéltári előadás 2017

2017. május 16-án a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár munkatársai interaktív foglalkozásokat tartottak a papír történetéről és annak felhasználásáról.

Az első tanórán a papír történetével ismerkedtek meg a tanulók, a másodikon a papír felhasználásával.

Az első foglalkozáson dr. Lakatos Andor levéltáros a tanulók történelmi ismereteire támaszkodva rövid áttekintést adott a papír történetéről.

Levéltári előadás

Levéltári előadás

 Levéltári előadás

A papír története összefonódik az írás történetével. Első írásos emlékeink Mezopotámiából származnak, az itt használt anyagtáblák képét megtekinthették a diákok. Következő lépés a papír történetében az Egyiptomba készített papirusz. Papiruszt megközelítőleg 5000 évvel ezelőtt készíttek papiruszsásból. A papirusznád belsejét döngölték lappá — ebből lett a papirusz. A bemutatott papiruszlapokon jól láthatták a tanulók a nád szerkezetét.

Az előadás során tanulóink kezükbe vehették és kipróbálhatták azt az eszközt, amelyet az ókorban a feljegyzésekre használtak. Az olcsóbb, viasszal bevont fa-, ritkábban elefántcsont táblákra stílussal (stylus), olykor hegyezett végű náddal (calamus) karcolták a betűket. A hibákat a stílus megfordított, lapos végével törölték. Innen ered a stílus szavunk, amely erre az ókori íróeszközre vezethető vissza. A bemutatott táblák között voltak egyszerűek vagy kétszeresen, háromszorosan összetettek, amelyeket zsinórral fűztek össze és zártak. Általában iskolai gyakorlatokra, levelezésekre, irodalmi művek fogalmazására használták ezt az anyagot.

Levéltári előadás

Levéltári előadás

 Majd néhány viaszpecsétes oklevél tapintásából és szagából kellett a diákoknak kitalálniuk, hogy miből készülhettek. Ügyesen megállapították, hogy bőrből. A rómaiak állatbőröket csiszoltak vékonyra — ez volt a pergamen. Egy ókori forrás szerint Pergamumban találták fel ezt az új technikát, innen kapta a nevét is az anyag. Ez nem volt olyan kényes és törékeny, mint a papirusz, könnyen hajtogatható, könnyebben kezelhető és tárolható volt. Leghosszabb ideig a pergament használták, a 3–4. században készült kódexek is pergamenre íródtak.

Levéltári előadás

Levéltári előadás

 Levéltári előadás

Levéltári előadás

Levéltári előadás

A papír története igazából Kínában kezdődött, növényi rostokból (eperfa és bambusznád) valamint rongyhulladékból készítettek papirost. A papírgyártás titkait a kínai hadifoglyoktól tanulták meg az arabok, s ők hozták át Európába.

Levéltári előadás

Levéltári előadás

 Levéltári előadás

Levéltári előadás

Levéltári előadás

A foglalkozások képei ide kattintva megtekinthetőek!

   
© Akasztói Általános Iskola